dijous, 26 de juliol del 2007

La rebel·lió dels animals


Ahir vaig començar i acabar Rebelión en la Granja (en anglès és Animal Farm i en català el títol ha estat traduït com la rebel·lió dels animals) de George Orwell. L'obra més famosa d'aquest autor és 1984.


Tot i la simplicitat del disseny de l'obra i del seu estil Orwell no la va escriure com una senzilla història d'entreteniment. A través dels animals es va descrivint la traïció que va fer Stalin a la revolució russa. A més, tal com indica la contraportada del llibre de l'editorial Destino, el caràcter universal del seu missatge fa que sigui un extraordinari anàlisis de la corrupció que engendra el poder i un estudi de les manipulacions que sofreix la veritat històrica en els moments de transformació política. El paral·lelisme que existeix entre els esdeveniments de la faula i els fets històrics queda rebaixat a causa de la nostra llunyania en el temps. Tot i això gràcies als comentaris que hi ha en molts llibres, en aquest cas els de Rosa González, ens ajuden a lligar els fils que potser ens poden quedar solts.


L'inici de la rebel·lió a la granja del sr. Jones havia estat plantejada com una revolta per aconseguir la igualtat entre tots els animals però acaba sota les regnes d'un líder, concretament un porc, que tenia com a manament: Tots els animals són iguals, però alguns animals són més iguals que els altres.


No us explico més... animeu-vos a llegir-lo!